torstai 31. tammikuuta 2013

Viisaita sanoja

Pakko lainata tänne Roope Tonterin sanoja, tää pätee niin koiran koulutuksenkiin. Tämän kun sisästäisi ja muistaisi:

"Oma menestykseni johtuu siitä, että olen sinnikäs yrittämään, mutta en ota mistään turhaa stressiä. Tärkeintä on hauskanpito - myös kisoissa. Temput oppii nopeasti, kun veri ei maistu suussa eikä räkä roiku poskella. Lapsethan oppivat parhaiten leikkiessään, sama pätee lautailuun. Lasken 4 - 5 tuntia päivässä viisi kertaa viikossa, mutta se ei tunnu treenaamiselta."

Voi sitä ilon päivää, kun minäkin opin ton "en ota mistään turhaa ressiä". :) sanotaanko näin, että siinä on vielä hieman petrattavaa.. :) mutta suunta on ehdottomasti parempaan päin...

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

oppia Oulusta

Eilen olimme Oulussa Aaltosen Mikon valmennuksessa ja vitsi se on vaan pätevä mies! Jytky oli reipas (matkustimme matkailuautolla,jossa oli 8 koiraa ja 4 ihmistä) ja käyttäytyi kaikinpuolin hienosti koko matkan. Itse reeneissä se teki joka kerta parhaansa, mutta kartturin ajatus, jalat, kädet ja kroppa eivät olleet montaakaan kertaa kartalla yhtäaikaa... siis oikeesti, kun sain liikkeen osumaan niin kädet näytti väärin ja toisinpäin. Se on käsittämätöntä kuinka koira lukee pienenkin yläkropan asennon tai käden liikkeen. Mutta kaiken kaikkiaan paljon, paljon saatiin mahtavaa oppia. Oli myös mahtavaa huomata,että kun minä sain ohjaukseni kulkemaan (lukuisten yritysten ja erehdysten jälkeen) niin me mentiin onnistuneesti Jytkyn kanssa todella vaikeita 3-luokan radan pätkiä, joista en kuvitellut koskaan selviäväni.. JES! Videoita laitan tänne myöhemmin..

Viikolla saatiin myös todella onnistuneet tokoreenit, jotka tulivat loistavaan saumaan itseluottamuksen kannalta. Liikkeestä maahanmeno ja seisominen (joiden kanssa on ollut ongelmia yhtä jos toistakin) näyttäisi nyt toimivan ennakoivien juttujen ansiosta ja luoksetuloonkin saatiin loistava suora eteenistuminen. Teimme siis kokeenomaisesti noi kolme liikettä ja palkka luoksetulon eteenistumisesta. Vire oli hyvä koko ajan ja nyt tekeminen oli pirteää mutta täsmällistä. Huomasin myös, että minun täytyy itse olla TODELLA rauhallinen ja täsmällinen sekä muistaa tietyt jutut jokaikisessä liikkeessä. Kehut myös liikkeiden välillä todella maltilliset, koska jos alan yhtään lepertelemään/kehumaan liikaa niin toi koira vetää kierroksia. Ja niin hassulta kun se kuulostaakin, olen tehnyt jonkun verran myös mielikuvaharjoituksia, joissa käyn läpi joka liikkeet, etenkin sen kuinka minun tulee toimia ja mitä missäkin kohdassa pitää muistaa, jotta olen mahdollisimman hyvänä tukena koiralle. Ei ole helppoa ei, mutta perkule onnistumisen tahto kisoissa on kova ja teen kaikkeni sen eteen.

Kuulin tänään porukoilta, että Lieksassa oli ollut valjakkohiihtokisat ja piru vie, itkuhan siinä meinasi tulla, kun ois tehny ite niin paljo mieli kans kisaamaan. No onneksi saan tyydytettyä tätä kilpailuviettiäni ensi viikonloppuna lumikenkäilyn SM-kisoissa Rukalla, eli siellä sitten starttaillaan. Tänään mentiin muuten Jytkyn kaa pyörätietä pitkin hiihtoladulle (n. puol kilsaa) ja mulla oli se kiinni tietty pyörätien ajan.. No annoin sen sit vetää (mä tulin suksilla perästä), vaikka se oli pannasta kiinni ja piru sain hyvät vauhdit :) Ei tarvinnu kun sanoo "mene" ja tyyppi lähti hirmu vetoon. Takaisin tullessa muutaman sadan metrin päässä sattu olee vielä menossa joku koiran kanssa ja auta armias kun Jytky pongas ne niin vauhtia löyty. Se sai hetkessä kiinni edellämenijät ja kun päästiin ohi, niin veto loppu siihen.. Siinä siis kävi juuri niinkun arvelinkin. Ohitukset tulee varmasti olee meille se todellinen haaste, mutta hiihtolomalla ajattelin, että pikku pätkillä alan Lieksassa reenaamaan sitä.. huippua!
 Päivän ajatus:

.. Voittamisentahto on oltava suurempi kuin häviämisenpelko.

 

tiistai 22. tammikuuta 2013

Lumikenkäilyä

 Käytiin lumikenkäilemässä 2h poikien kanssa Valtavaaralla ja oli muuten aivan mahtis reissu! Tässä kuvia reissusta.








Näissä maisemissa sielu lepää. 
Kuvat M. Jauhiaisen käsialaa, onni on hyvä kuvaaja suvussa :)

Pyhätunturin tunnelmia

Oltiin pari viikkoa sitten mökillä ja tässäpä fiiliksiä sieltä..

 Näkymä mökin pihalta.. tunturi taustalla on aina yhtä lumoava.Sieltä se aurinko nousee..
 Hiihtolenkiltä.. Ei se aurinko vielä kovin ylös nouse, mutta kuitenkin...
 Hiihtokamu :)
 Korkkaamattomat baanat +  upeat kelit + täydellinen seura = joka hiihtäjän unelma :)
 Mökin vartija
Tää on omasta pihasta, erään aamulenkin jälkeen. Mut kattokaa noita ihania, huuruisia kulmakarvoja.. :D

torstai 17. tammikuuta 2013

agility = jee, toko = surkeaa

 Tässäpä maanantain reenejä :) teemana oli vekkaus.
http://www.youtube.com/watch?v=nJ-IMsJJWcI&list=UUV61JPNeHa4J3tysh3mUe8A&index=18

http://www.youtube.com/watch?v=WP71n4-qdI4&list=UUV61JPNeHa4J3tysh3mUe8A

http://www.youtube.com/watch?v=9zgkmKRVuMA&list=UUV61JPNeHa4J3tysh3mUe8A&index=10


Lisäksi harjoiteltiin pujottelua. Hienosti poitsu hakee aloituksen, parhaillaan kymmenestä metristäkin on kokeiltu :)

Eilen oli tokoreenit hallilla. Jytky otti selvästi alussa häiriötä muista koirista ja minulla oli työ saada sen keskittyminen itseen. Ensimmäisen kerran paikallaoloissa hämmentyi kun jätettiin koirat ja nousi istumaan. kävin palauttamassa ja lopun oli hyvin. Toisella ja komannella kerralla tässä ei ollut ongelmia. Välillä yrittä haistella vieressä olevaa tiinettä narrttua, mutta huomautuksesta lopetti ja keskittyi minuun.

Seuraaminen muuten ihan jees, mutta kaverit huomautti minua siitä, että pein liian lyhyellä hihnaa. Hyvä huomio! Liikkeestä seisominen jees, mutta maahanmenossa eka jäi kyynärät ylös ja tokalla ei menny ollenkaan. Vinkiksi saatiin makupalalla palkkaamista lelun sijaan maahanmenosta, ja se toimi. Samoin hyvänä vinkkinä tuli hengityksen muutos ennen maahanmenokäskyä ja se oli hyvä, tänään meinaan reeneissä Jytky läsähti tosi hyvin maahan kun käytin hengitystä apuna. Luoksetulo oli ihan paska, nimittäin se ei istunut ollenkaan eteen vaan tuli minun luokse ja jäi kyttäämään taskua/suoraan kiertämään sivulle :O siis WTF??  Loppuun otin vielä hyppyestettä lelun kanssa, ei niinkään liikkeenä vaan leikkien. Mielentila oli välillä hyvä, välillä ei, koska lelu palkkaus sai sen liiaksi saaliille ja namipalkka puolestaa tuijottamaan taskua.. ARgh..

Reeni aiheutti paljon päänvaivaa ja mietittävää. Mikä ihme siinä luoksetulossa nyt oli? Mietin sitten, että olin palkannut sitä koko reenin ajan sieltä taskusta, oliko se siis syynä? Vai ennakoiko se kun viime aikoina olemme tehneet paljon myös sivulle siirtymisiä edestä..? Eteenistuminen on nimittäin ollut meidän viime aikojen bravuureita, kuinka se nyt voi häiriintyä tuosta noin vaan. Toisekseen mietin Jytkyn mielentilaa. Kannattaako minun nostattaa sitä vetoleikillä ennen kehäänmenoa vai ei? Aiemmin olin sitä mieltä, että kyllä, mutta nyt olen sitä mieltä että ei. Koska ei se ole hyvä, että se käy saaliilla koko ajan, enemmänkin tokossa haluan rauhallista mielentilaa, mutta skarppiutta. Mitenkäs tämä on mahdollista? :) Jos en leikitytä sitä yhtään ennen kehää, minua pelottaa, että se ei ole skarppi. Mutta jos leikitytän, niin meneekö sitten liiaksi saaliille..
Nyt sitten päätin, että keskityn rutiineiden luomiseen ja koitan luoda mielentilan sieltä. Keskityn myös siihen, että tehdään liikesarjoja peräkkäin ilman palkkaa tai siis vain kehupalkalla ja isompi palkka odottaa sitten lopussa. Toki harjoitellaan myös yksittäisia liikkeitä seuraavin palkoin: seuraamisessa kainalolelupalkka, liikkeestä maahanmeno namilla. Liikkeestä seisominen lelulla/namilla, luoksetulossa tästä lähin nyt aina palkka suoraan edestä leuan alta lelulla, ei sivulle siirtymistä perään, jottei tule ennakointia. Päätin myös, että jokainen reeni on suunniteltava, jotta tiedän mitä teen. Löysin myös tällaisen "reeniohjelman" alokkaan koirille. En nyt meinaa noudattaa tuota prikulleen, mutta otan siitä ainakin mallia hiukan.

VKO 1

ma
Seuraaminen (kaavio) + iso palkka
ti
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
ke
Seuraaminen (kaavio) + luoksetulo + iso palkka
to
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
pe
Lepo
la
Hyppy + iso palkka
su
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)


VKO 2

ma
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
ti
Lepo
ke
Seuraaminen hihnassa ja ilman hihnaa, lyhyet kaaviot + iso palkka
to
Liikkeestä seisominen + iso palkka
pe
Lepo
la
Seuraaminen (kaavio) + iso palkka
su
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)


VKO 3

ma
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
ti
Luoksetulo + liikkeestä seisominen + iso palkka
ke
Lepo
to
Lepo
pe
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
la
Liikkeestä seisominen + hyppy + iso palkka
su
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)


VKO 4

ma
Lepo
ti
Seuraaminen (lyhyt) + liikkeestä maahanmeno + luoksetulo + iso palkka
ke
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
to
Lepo
pe
Liikkeiden osien treenaamista (2-3 liikettä)
la
Seuraaminen (pitkä kaavio) + iso palkka
su
Lepo



 Yhteisreeni avasi taas silmäni koirani tasoon ja niin paljon on vielä opittavaa meillä molemmilla. Luulin, että meillä on hyvin liikkeet hallussa, mutta sitten ei olekaan, ainakaan kaikki. ..ja se mielentila.. mikä paras konsti parhaaseen lopputulokseen? Tunsin itseni taas niin uusavuttomaksi koirankouluttajaksi, kun en tiennyt kuinka kouluttaa tota ja kuinka viedä sitä eteenpäin. Vaikka Jytky on kolmas koirani, jota koulutan, niin tuntuu, etten edelleenkään osaa tehdä oikein asioita sen kanssa ja teen miljoonia virheitä jatkuvasti. Luojan Kiitos toi koira ei ole mikään herkkis, vaan tyyppi, joka ei pienistä välitä. Kuukausi aikaa kisoihin ja perkele täältä vielä noustaan! Kuten sanottu, voittajat eivät luovuta ja luovuttajat eivät voita. Ainiin lupauduttiin myös tokon SM-joukkueeseen, joten kesäkuun lopussa olemme menossa SM:n. Sekin vielä ;)


tiistai 8. tammikuuta 2013

Vihdoinkin!

Ties kuinka monta kertaa olen yrittänyt laittaa päivitystä tänne, mutta pirun blogspot ei ole antanut laittaa kuvia, joten NYT, vihdoin ja viimein tämä tulee.. :) 
Mutta joo, mitäs meille.. arki on alkanut ja plääh.. Ehkä motivaatio ei ole huipussaan, mutta kai tämä tästä :) eihän se arki nyt aina tietysti niin harmaata ole, mutta kyllä meikäläinen olisi sata kertaa mielummin lomalla kun töissä.. Ei tarvia kahta kertaa miettiä, jos lottovoiton sais, että tekiskö töitä vai ei.. :)
 Viikolla uudistin vähän blogin ilmettä ja pitkän yrityksen jälkeen sain etusivun kuvan asetukset kohdilleen.. Voi että kuinka välillä vihaankin tietokoneita ja niiden asetuksia... Mut toinen uudistus on se, että jokainen voi vapaasti kommentoida tekstejä, sain senkin muutettua.. :)
Kaikesta huolimatta oli arki tai vapaa, jokaisesta päivässä on aina jotain hyvää ja tässäpä vähän listattuna niitä pieniä asioita arjessa, jotka saavat ainakin meidät niiiiin onnellisiksi :)
 Hyvät telkkuohjelmat :D Kuten kuvasta näkyy, myös Jytky kattoo telkkaria. Urheiluohjelmat ovat suosikkeja, tossa taitaa olla menossa naisten ampumahiihto :)
 Pikku päikkärit ne naisen ja koiranpoikasen tiellä pitää :)
 Piitkät hiihtolenkit mahtavissa puitteissa, kauniissa maisemissa ja hyvässä säässä.. We love it!!
 Ja sit vielä ne kivat tasaiset KOTIOVELTA LÄHTEVÄT PK-maastot.. On tarjolla valaistu 5km tai 11km pidempi lenkki. Myöhemmin avatut ladut sen kun lisääntyy..
 Muutamana iltana ollaan päästy mahtavalla kuutamokävelyille.. Siinä on sitä tunnelmaa :)
 Agility!!! Jytky meni eilen eka kertaa A-esteen ja tosta noin vaan!! Alastulo oli ihan täydellinen joka kerralla, vaikka minä jatkoinkin matkaa... Olin niiiiiin fiiliksissä!! Oi että tätä onnistumisen riemua!!!

Ja tässä vielä lenksu kuva.. En voi kun ihmetellä tätä luonnon kauneutta ja olla kiitollinen, että saan nauttia siitä... <3

hiihtoa siis aamulla, illalla, päivällä, aina, joka säällä.. :) Joka aamu ennen töihin menoa käydään toi 5km hiihtämässä, sitten Juha käy Jytkyn kanssa päivällä omat lenkit (onni on liikunnallinen mies, joka monestikin yöt töissä ja päivät kotona) ja illalla poitsu pääsee vielä mun kans hiihtämään/juoksemaan, tietty :) Ainakin se saa lenkkiä ja pääsee juoksemaan koko sielunsa kyllyydestä. Kyllä minä oonki sanonu Jytkylle, että ei vaan moni koira tässä maassa pääse samalla tavalla lenkille kun sinä. Sen päivän lenkki kun on varmaan kilometreiltä sama kun normaali koiran viikkolenkit yhteensä.. Mutta kyllä se on sitten tyytyväinen ja hyvin uni maittaa, kun saa energiansa purkaa ladulle. Nytkin se makaa puolikuolleena jaloissa :)

Tottista olemme ottaneet muutaman kerran viikkoon, ihan vaan varmistaakseen, ettei ne alokasluokan liikkeet ole unohtunut, kun koekin on kuukauden päästä. Hyvin se reeneissä nyt on tehny, mutta eihän ne mitään 100 % varmoja suorituksia ole, joten jännättävää kokeissa varmasti riittää. Harjoiteltiin muuten viimeksi ensimmäistä kertaa merkille menoa. Sitten harjoiteltiin myös ohjattua niin että vein jytkyn merkille ja siitä lähetys kapuloille. Kivasti se alko ideaa hokaamaan ja saimme monia onnistuneita suorituksia molemmille puolille :)


tiistai 1. tammikuuta 2013

talven ihmemaa

Näihin tunnelmiin lopeteltiin vuosi Pyhätunturilla..
 Kinkkuja sulatellen, joka päivä vähintään 15km hiihtoa ja mikä parasta Jytky sai huoletta juosta mukana. Lappi on yleisesti ottaen siitä hieno paikka, että koiria ei ole kielletty laduilta. Siitä huolimatta ikinä ei ole laduilla mitään jätöksiä yms. vaan oikeasti kaikki on sen verran fiksuja, että pitää huolen koirastansa ja sen käytöksestä kaikin tavoin! Jytky juoksi irti minulla koko ajan ja aluksi kun tuli vastaantulijoita, kutsuin sen vierelle istumaan. Parin lenkin jälkeen minun ei tarvinnut sanoa kun "reuna" ja se siirtyi minun vierelle reunaan juoksemaan siksi aikaa kun vastaantulijat olivat menneet. Kukaan ei valittanut koirasta vaan itseasiassa päinvastoin, moni ihasteli Jytkyn olemusta ja kuuliaisuutta :) Siis en voi kylliksi kehua tätä meininkiä täällä, ei vaan tällai Etelä-Suomessa...
 Pakkasta oli välillä enemmän ja välillä vähemmän.. Tällä lenkillä sitä oli noin 25 astetta, mutta kun on kunnolla päällä ja koko ajan liikkeessä, niin hyvin pärjää ja hiki tulee.. Pojat meni eellä, ne ei oikein tajunnu minun hinkua ottaa valokuvia siinä lämpötilassa.. ;)

Uuden vuoden aatoksi tultiin takaisin Kuusamoon ja aattopäivänä kävin Jytkyn kanssa eka 45min lumikenkäilemässä umpihangessa ja siitä perään saman verran hiihtämässä.. Sen jälkeen poitsua nukutti aika hyvin eikä se kyllä reagoinut raketteihin oikein mitenkään.. Ei täällä onneks mikään törkee pauke ollu, mut jonkin verran kuitenkin.
Uuden vuoden päivänä Juha meni töihin ja me Jytkyn kanssa suunnattiin Rukalle lumikenkäilemään. Voi taivas, että siellä oli kaunista! Aivan kuin jossain ihmemaassa olisi ollut :) Alla otoksia lenkiltä.







..Eli näissä tunnelmissa korkattiin vuosi 2013! Innolla jäämme odottamaan mitä kaikkea se tuokaan tullessaan :)