lauantai 16. maaliskuuta 2013

Hyppytekniikkaa

Hiphei ja niin on taas pari viikkoa vierähtänyt ilman päivityksiä.. Hirrveesti on keretty touhuamaan ja seuraavaksi hieman niistä.

Hiihtoloma viikon alkuun oltiin Oulussa Vappu Alatalon hyppytekniikkakurssilla, joka oli oikein hyvä, sain tosi paljon uutta tietoa koiran fysiikasta, sen reenaamisesta ja tietty hyppytekniikasta.
 Aluksi otimme perussarjaa kuuden askeleen väleillä. Koira jätettiin ekan esteen, sellasen puolikkaan ränniputken taakse. Minä menin lelun kanssa sarjan loppuun ja kyykyssä kutsuin koiraa (tarkoituksena, se että koira kattoo heti lähtiessään palkkaan, ei minuun. Lelu luonnollisesti nostattaa Jytkyä ja sillä oli sen verran kiire palkalle, että se ei kunnolla keskittynyt hyppäämiseen. Niinpä vaihdettiin lelu makupala-alustaan ja se auttoi. Koira ei hötkyillyt vaan keskittyi tekemiseensä ja hyppäsi oikein nätisti sarjat. Hyppytekniikka oli Vapun mielestä hyvä ja erityisesti se kehui Jytkyn keskittymistä ja työmoraalia :))

Toisena harjoituksena oli okserin hyppäämistä ränniputken palan takaa. Eli palan ja okserin välissä oli neljä askelta  ja koiran piti käyttää erityisesti takapäätään ponnistuksessa. Jytky teki ihan ok, ei siinäkään ollut mitään ongelmaa. Välillä okserin keskelle laitettiin rima poikittain ikäänkuin herättelemään ja se edisti ennestään suoritusta.

Toisena päivänä oli etäisyyksien ja korkeuksien arvioinnin harjoittelua niin, että kolmen esteen hyppysarja oli kuuden askeleen väleillä ja neljäs sitten 9 askeleen päässä. Etäisyyden arviointiharjoituksessa viimeistä estettä siirrettiin kierros kierrokselta portaittain pari kolme askelta edemmäksi ja sitten taas portaittain takaisin siihen missä se oli ollut. Jytky teki tämän tosi hienosti eikä ylimääräisiä laukka-askeleita tms. sipsutuksia imaantunut. Jokainen ylimääräinen laukka-askel muuten kuuluma maksaa ajassa, joten pyrkimys on, että ylimääräisiä laukka-askeleita ei tule.

Korkeusarvioinnissa mentiin samalla hyppysarjalla ja väleillä, nyt vaan viimeisen esteen korkeutta nostettiin portaittain (Jytkyllä oli korkeimmillaan n. 60cm) Sitten taas laskettiin portaittain viimeistä estettä, niin että korkeus oli viimeisessä sarjassa sama kuin mitä se oli ollut ekassa. Jytkyllä tämäkin onnistui ongelmitta. Yhteenvetona Vapulta oli, että Jytkyn hyppytekniikka on tässä vaiheessa ainakin hyvä ja se hienosti keskittyi harjoituksiin.

Vappu antoi myös loistavat vinkit PK-esteen reenaamiseen. Eli sitä lähdetään reenaamaan aivan samalla tavalla kuin tuossa korkeusharjoituksessa, viimenen hyppy vaan on PK-este. Harjoitteluun tulee yhdistää kapula ja KOSKAAN harjoituksissa ei oteta estettä molempiin suuntiin kuin korkeintaan kerran kokonaisuutena. EI ENEMPÄÄ. Tärkeintä on harjoitella osissa, eli koiraa lähetetään estesarjaan, niin että kapula on viimeisen esteen takana. Sitten voidaan harjoitella erikseen kapula suussa tulemista ohjaajan luokse, niin että ohjaaja kutsuu viimeisen esteen takaa koiraa. Näin koiralle opetetaan osissa liikettä ja rakennetaan hyppyä niin että se pystyy fyysisesti turvallisesti suorittamaan vaativan esteen.

Tärkeintä hyppyreeneissä on vaihdella korkeuksia, jotta koira joutuu aktiivisesti koko ajan arvioimaan korkeuksia. Tärkeää on myös kehittää koiran syviä lihaksia, jotta sillä on pitävä tuki rangassa ja se pystyy hyvin pitämään "paketin" kasassa niin ponnistaessa kun alastulossa. Minä ainakin meinaan alkaa jumppauttamaan säännöllisesti Jytkyn etu- ja takapään syviä lihaksia, jotta ne olisivat parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tämä on paras keino myös ennaltaehkäistä nivel yms rakennevauriot.

Videot hyppyreeneistä laitan kunhan saan ne Sarilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti